JogsegélyÁllatvédelmi Jogsegély Szolgálat és polgári akciócsomag az 1998-as Állatvédelmi Törvény betartatására


„A szomszédom veri a kutyáját. Nézni is iszonyatos, ahogy az állat szenved, de mit tehetnék?”

„Valaki megmérgezte az összes macskát a lakóházunk udvarán. Van egy tippem, hogy ki volt és szeretném feljelenteni.”

„Évekkel ezelőtt befogadtam 3 kóbor kutyát. A szomszédba új lakó költözött és feljelentett az önkormányzatnál. Kitől kaphatok segítséget?”

Ha Önben már valaha is felmerültek ezek a kérdések, a Fehérkereszt Állatvédő Liga választ tud adni. Állatvédelmi Jogsegély Szolgálatunk azért jött létre, hogy tájékoztassa a polgárokat, miként lehet az Állatvédelmi Törvénynek érvényt szerezni, és ezzel megelőzni és megakadályozni az állatokkal szembeni kegyetlenkedéseket. Ez az első ilyen jellegű kezdeményezés Magyarországon. Lehet, hogy 1998 óta van állatvédelmi törvényünk, de nem jutunk sokkal előbbre, ha nem fogunk össze és nem érvényesítjük azt együtt!
Ha kérdése van az Állatvédelmi Törvénnyel kapcsolatban, vagy bejelentést, feljelentést szeretne tenni állatkínzásról a helyi hatóságoknál, de nem tudja hogyan kell, segítséget kérhet a Fehérkereszt ügyvédjeitől. Bonyolult, összetett jogi segítséget igénylő esetekben nem csak megválaszoljuk ezeket a kérdéseket, hanem segíthetünk a szükséges iratok elkészítésében is az állatkínzók hatóság elé állítása érdekében. Szintén tudunk segíteni, ha Önt vagy állatát éri bántalom vagy zaklatás. Segítséget nyújthatunk az alábbi kérdésekkel kapcsolatban is:

• az állatvédelemi jogszabályok és alkalmazásuk
• a jogi folyamat, amely segítségével az állatkínzókat felelőségre lehet vonni
• hatóságok, amelyekhez az állatok bántalmazását be kell jelenteni.


Minden állampolgárnak joga van jelenteni az állatvédelmi törvény megsértését a hatóságoknál, és kezdeményezni a szükséges jogi eljárást.
Ezzel az új iránnyal próbáljuk elterjeszteni a gondolatot, hogy érvényt szerezni az állatvédelmi törvénynek minden állampolgár joga és felelőssége. Ez azért is különösen fontos, mert bár van állatvédelmi törvény Magyarországon, nincs olyan, kifejezetten erre a célra felállított hatóság, amely az utcán járőrözve ellenőrizné a törvény betartását. Így, bár a törvény létezik, nincs olyan hatóság, ami azt rendszeresen betartatná, és ezért a polgárok aktív részvétele elengedhetetlenné válik, ha azt akarjuk, hogy a törvényt be is tartsák.

A fenti okok alapján összeállítottunk egy "polgári akciócsomagot", amivel mindannyian segíthetjük az állatvédelmi törvény betartását. A részletekért klikkeljen az alábbiakra:

- az 1998-as Állatvédelmi Törvény legfontosabb részletei (az 1998-as Állatvédelmi Törvény TELJES szövegének címe: http://www.fauna.hu/hu/law/
- azon hatóságok listája, amelyek felelősek az állatvédelmi törvény betartatásáért
- tanács a törvénysértések bejelentéséhez és az eljárás figyelemmel követéséhez
- olyan bejelentések példatára, amelyeket az elmúlt négy évben nyújottunk be állatokkal szembeni kegyetlenségek miatt – példalevélként használhatók


Ha olyan kérdése van, amire itt nem kapott választ, vagy olyan esetről tud, ahol véleménye szerint ügyvédi segítségre van szükség, lépjen velünk kapcsolatba. Amennyiben úgy dönt, hogy bármilyen cselekedetbe kezd az állatvédelmi törvény betartatásának érdekében, kérjük írjon nekünk, hogy tudjuk, mennyire sikeresen járt el.


Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License Man at work Themes
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 License.