Szeretnék egy kutyát

Ezeket gondold végig, mielőtt az örökbefogadásról döntessz!


Menhelyről örökbefogadott állatok

Egy kutya, amelyik egy menhelyről kerül családi környezetbe nem mindig úgy viselkedik, mint ahogyan elterveztük, amikor elhatározzuk az örökbefogadást.
Sok esetben, főleg az első időszak nehéz lehet, mind a kutyusnak, mind az újdonsült gazdinak.
Azt soha ne felejtsük el, hogy a menhelyi kutyák általában nem kis traumákon, megrázkódtatásokon és csalódásokon mentek már keresztül. Nagyon türelmesnek kell lennünk és minden körülmények között szeretettel kell fordulni feléjük.
A kutyának meg kell szoknia ezt az új helyzetet, a környezetet és az új embereket és csak ezután várhatjuk el tőlük azt, hogy megértsék mit is szeretnénk tőlük.
Sokszor néhány hétnek is el kell telnie ahhoz, hogy a kutya "klimatizálódjon".

Ha kölyökkutyát fogadtunk örökbe tudnunk kell, hogy a kicsi még nem szobatiszta. Be fog pisilni, nem tud még pórázon sétálni, sokat és mindenfélét rág, tekintet nélkül a mi féltett dolgainkat is. Ezért vegyük elejét a konfliktusoknak.
Ha vele vagyunk és foglalkozunk vele, gyakran vigyük ki a fűre, sétálni, hogy ott végezhesse el a dolgát. Egy idő után már ő maga fog kéredzkedni az ajtó előtt.
Ne hagyjunk elől olyan dolgokat, amikben kárt tud tenni, különös tekintettel az elektromos kábelekre, mosóporokra, vegyszerekre, amik rágcsálása esetleg a kutya életébe kerülhet.
Ha egyedül hagyjuk a lakásban, olyan helyre zárjuk, ahol kő vagy műanyag padló van és könnyen fel tudunk takarítani utána.
Ha egyedül hagyjuk udvaron, mindig győződjünk meg többször arról, hogy a kerítésen nem tud-e kibújni valahol, mert ha magára hagyjuk bizonyosan első dolga lesz, hogy megpróbálja követni a gazdit, akár ásva a kerítés alatt, vagy átugorva azt.
Mindig hagyjunk neki valami kedvenc rágnivalót, műcsontot, rágófát, rossz rongyot, műanyag virágcserepet stb. akkor ezekkel a nem tilos tárgyakkal órákra lefoglalja magát.

Soha ne bántsuk őt!

Ha rosszat is csinál, azzal neveljük, hogy felemeljük a hangunkat vele szemben és a szemébe nézünk. Ő nagyon jól tudja azt, ha mérgesek vagyunk, hogy rosszat csinált, a verés soha nem vezet sehová!

Mielőtt örökbe fogadunk egy állatot, gondoljunk végig minden apró részletet, hogy a család többi tagja hogy fog viszonyulni hozzá, hogy hová tesszük, amíg nem vagyunk otthon, vagy amíg nyaralni megyünk, tudjuk-e etetni, a gyógykezelését az oltásait meg tudjuk-e majd venni, és csak ezután vigyük őt el. Az állattartás felelősség!
Egy örökbefogadott állat egy életen át hű társ, és senki másra nem számíthat, ha beteg lesz, vagy segítségre szorul, csak a gazdira!

Ma Magyarországon közel egymillió kutya kóborol sorsára hagyva, éhesen az utcákon. A felelősség pedig minket terhel.


A kutya 10 kérése

1. Minden elválásunk – még ha rövid időre is hagysz magamra – fájdalmas nekem. Kérlek, vedd ezt fontolóra mielőtt magadhoz veszel.

2. Ne szidj, és ne büntess szigorúan. Neked van munkád, szórakozásod, vannak barátaid és céljaid – de nekem csak Te vagy!

3. Kérlek, adj elegendő időt arra, hogy megértsem, mit vársz tőlem.

4. Mielőtt megütnél, gondolj arra, hogy könnyedén összeroppanthatnám a kezedet – mégsem tennék ilyet soha.

5. Kérlek, néha beszélj hozzám. Ha szavaidat nem is értem, a hangodat és a hangsúlyaidat jól ismerem.

6. Gondolj arra, hogy valamikor szabadon éltem. Engedd, hogy időnként erdőn-mezőn mozoghassak, futkározhassak – ez jót tesz Neked is.

7. Kérlek, ne sajnáld tőlem a jó falatokat. Legjobban akkor ízlenek, ha Tőled kapom – s igyekszem megszolgálni érte.

8. Te vagy az én gazdám – és nem mások. Ezért kérlek, ne kényszeríts arra, hogy idegeneknek is szót fogadjak, vagy bohóckodjak nekik, s ne alázz meg előttük.

9. Ne feledd, hogy idővel nekem is kialakulnak az egyéni tulajdonságaim, szokásaim és érzelmeim. Fogadd el, hogy számomra ezek ugyanolyan fontosak, mint neked a sajátjaid.

10. Kérlek, gondoskodj rólam, ha beteg, vagy öreg leszek – hiszen Te is öreg leszel egyszer!


Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License Man at work Themes
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 License.