Ivartalanítás

FELELŐS ÁLLATTARTÓ VAGY? AKKOR IVARTALANÍTS!

GONDOLATOK AZ IVARTALANÍTÁSRÓL


Ivartalanítás 2022

Kutyáink, macskáink ivartalanítása

Bizonyára mindenki találkozik - sajnos elég gyakran - gazdátlan, otthon nélküli kutyával, macskával. Az ilyen állatok gyakran egész életüket az utcán kóborolva töltik, betevőjüket –méltatlan módon- szemétből, kukából válogatva szerzik meg, rosszabb esetben a macskák védett énekesmadarakkal, a kutyák a kertekbe betörve például baromfival egészíthetik ki étrendjüket. Mindezért azonban nem ők, hanem a felelőtlen emberi magatartás a felelős.
A fenti probléma megszűnne, ha a továbbtenyészteni nem kívánt állatokat ivartalaníttatnák a gazdáik. A nem kívánt szaporulat megelőzése mellett kedvenceink egészségének megőrzésében is fontos szerepe van az ivartalanításnak.

Miért érdemes ivartalaníttatni a kan kutyákat?

Tüzelési időszakban a kan kutyák egészen másként viselkednek, mint egyébként. Legfőbb céljuk ilyenkor, hogy valahogy a nőstény kutyákhoz jussanak, ilyenkor szinte nincs akadály előttük, nincs az a kerítés ami megállítaná őket. Gyakori, hogy a kan kutyák ilyenkor elkóborolnak, sokszor nem is kerülnek elő. Abban az esetben, ha megakadályozzuk kutyánk elkóborlását ebben az időszakban, még mindig megvan a késztetés, amit egy szukakutya jelent, ez pedig annál rosszabb, minél kevésbé kaphatja meg amire vágyik. A kasztrációs műtéttel a kan kutya elveszti érdeklődését a nőstények iránt, szökési hajlama nagyban csökken, vérmérséklete kiegyensúlyozottabbá válik, ráadásul ez a műtét éveket adhat kedvencünk életéhez, hiszen számos betegség a hím nemi hormonhoz a tesztoszteronhoz kötött. Ilyen betegség a prosztata-megnagyobbodás és prosztata-daganat, ami az öt év feletti kan kutyák többségét érinti, ám egy kasztrációval megelőzhető, kialakult betegség esetén orvosolható. Természetesen jobb nem megvárni, míg a betegség kialakul. A másik fontos probléma a végbél környéki daganatok kialakulása, melyek a kasztrációval megelőzhetőek, vagy kialakult daganat esetén a daganat eltávolításával és a kasztrációval gyógyíthatók, de tudni kell, hogy az ilyen típusú daganatok rosszindulatúak, gyakran szóródnak a szervezetben, ilyenkor azonban gyakran már nem tudunk segíteni, magától értetődik, hogy a megelőző kasztrációs műtét a megfelelő megoldás, melyet minél korábban, kb. 5-6 hónapos korban javaslunk elvégezni.

Miért érdemes nősténykutyámat ivartalaníttatni?

Ahogy azt írtuk a kan kutyáknál, évente kétszer –általában kora tavasszal és kora ősszel- a tüzelési időszakban, ahogy a kan kutyák, a nősténykutyák előtt sincs akadály. A nem kívánt kölyökáldást ilyenkor sajnos csak műtéttel, előzhetjük meg, vagy olyan injekciós kezeléssel, ami számos mellékhatással járhat, és idősebb korban szinte bizonyosan emlőtumorok, vagy méhproblémák kialakulását okozza. Ivartalanítással a nem kívánt szaporulat megelőzhető, és ugyancsak éveket adhatunk kedvencünk életéhez. A szuka kutyák ivartalanítását is 5-6 hónapos korban az első tüzelés előtt kell elvégezni. Az ilyen korban végzett műtéttel megelőzhetjük az összes szaporító szervi problémát, a nem kívánt almokat, az évente kétszeri tüzelést, és a vele járó gondokat, valamint az emlőtumorokat. Megelőzhetjük továbbá a gennyes méhgyulladás és petefészekciszták kialakulását, mely betegségek az idős szukakutyákat gyakran érintik. Minél több tüzelést várunk meg az ivartalanítással a műtétnek annál kisebb hatása lesz az emlőtumorokra, így az ötödik-hatodik tüzelés után az ivartalanítás már nem csökkenti az emlőtumor esélyét, ebből is látszik, hogy milyen fontos a lehető legkorábbi ivartalanítás.


Miért érdemes ivartalaníttatni kandúr macskámat?

Itt is érvényesek, amit a kan kutyáknál elmondtunk, kiegészítve azzal, hogy a kandúr macska erős szagú vizeletével jelölget, lakáson belül és kívül egyaránt. Idősebb kandúr erről a szokásáról gyakran nem szokik le, ahogy a kóborlásról sem, így nagyon fontos még ivarérés, és a szokások rögzülése előtt kasztrálni a kandúr macskát, mert így eleve nem is alakulnak ki ezek a rossz szokások. A kandúrok verekedés közben számos betegséget adnak át egymásnak, köztük olyanokat, amire még nem talált gyógyszert a tudomány. Kasztrációval a verekedési kedv is megszűnik, jelentősen csökken így a fertőző betegségek terjedése, így kandúrok esetében is igaz, hogy a kasztrációval éveket adunk macskánk életéhez.

Miért érdemes nősténymacskámat ivartalaníttatni?

A legfőbb szempontok ugyanazok, mint a szukák esetében, kiegészítve azzal, hogy a macska addig tüzel, szinte egész évben, amíg a párzás meg nem történik, illetve az anyamacska már szoptatás alatt újra párzik, így szinte egész évben kismacskákkal látja el a családot, ha nem teszünk valamit. A nőstény macskákat is legjobb még az első tüzelés előtt ivartalanítani, így biztosíthatunk macskáknak hosszú, nyugodt életet.

Az ivartalanítással kapcsolatban számos tévhit él, ezeket szeretnénk néhány bekezdésben eloszlatni.

1: Az ivartalanított állat menthetetlenül elhízik.
NEM IGAZ!
Az állatok a táplálástól hízhatnak el. Ivartalanítás után az állatok energiaigénye csökken, így ha nem csökkentjük a fejadagot, négylábú barátunk meghízik, de ahogy írtuk, nem a műtét miatt.
2. Legalább egyszer tüzelni és fialni kell egy állatnak ivartalanítás előtt.
NEM IGAZ!
Ezt semmilyen tudományos kutatás nem támasztja alá, az ellenkezőjét viszont igen. Minél korábbi az ivartalanítás, annál nagyobb az esélye, hogy megelőz későbbi betegségeket.
3. Az ivartalanított állat olyan szelíd lesz, hogy nem őrzi a házat, nem jelzi az idegent.
NEM IGAZ!
Az ivartalanítással a szexuális ösztönt és nem a területvédő magatartást iktatjuk ki. Így, bár a kutya nyugodtabb és könnyebben kezelhető lesz, ha addig őrizte a házat, akkor az ivartalanítás után is fogja.
4. Az ivartalanítást altatásban végzik, félek, hogy, kedvencem nem ébred fel műtét után.
Minden beavatkozásnak, így az altatásnak is van kockázata, ez azonban egy fiatal egészséges állat esetében elhanyagolható.
Sokkal nagyobb a kockázat, ha idős, beteg, lázas állatot kell altatni, mert gennyes méhgyulladása, vagy emlődaganatai vannak. Ilyenkor a legkörültekintőbb altatás és az igen biztonságos altatógép ellenére is sokkal nagyobb a beavatkozás kockázata.


Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License Man at work Themes
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 License.