Végre itt az állatbiztosítás: kutyára, macskára köthető

Az állatbiztosítás hazai meghonosítása a háziállat.hu régi szívügye: részletes és folyamatos tájékoztatást fogunk nyújtani az igénybe vehető szolgáltatásokról és tapasztalatokról.

A magyar piacon új termékkel, kutyára és macskára köthető biztosítással jelent meg az APRIL CEE Development. A december 11-i sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a termék bevezetését megelőzően alapos piackutatást készítettek, melyből kiderült, hogy Magyarországon hozzávetőleg 2,5 millió kutya és ugyanennyi macska él a háztartásokban. Ez azt jelenti, hogy a kelet-európai térségben a lakosság számához képest – Csehország mellett – Magyarországon tartják a legtöbb kisállatot.

2008 nyarán 1000 gazdit kérdeztek meg állattartási szokásaikról. A felmérés szerint a válaszadók 30%-a az állatorvosnál évente több mint 25 000 forintot költ, 45%-a pedig úgy ad ki 5 000-25 000 forintot kedvencére, hogy nem is tervezte. A váratlan kiadások mögött leggyakrabban a hirtelen bekövetkezett balesetek vagy betegségek miatt szükségessé vált kezelések és műtétek állnak.
E tapasztalatokra hivatkozva Dr. Ipolyi Tamás klinikus állatorvos, a kutya-macska biztosítási termékprogram szakmai felelőse is megerősítette: „a baleset vagy betegség ugyan előre nem látható, és a biztosítás sem előzi meg a bajt, annak elhárításában viszont nagy segítséget jelenthet a kutya-macska biztosítás, hiszen az előre nem tervezett kiadás felboríthatja a háztartás teljes költségvetését”. A sajtótájékoztatón Ipolyi bemutatott egy extrém példát, melyben egy balesetet szenvedett kutya kezelése 160.000 Ft-ba került. A kutya- macska biztosítás megkötésével ez az összeg a negyedére csökkenthető, hiszen a biztosítással rendelkező gazdinak a teljes összeg helyett csupán 25% önrészt kell fizetnie.


A kutya-macska biztosítás megkötésének egyik alapfeltétele, hogy az APRIL szerződött állatorvos partnere megvizsgálja és véleményezze a kedvenc egészségi állapotát (a vizsgálati díj 2009-ben 5 000 forint). A vizsgálatokat és a kezeléseket országos lefedettséggel jelenleg 29, a későbbiekben 100-ra bővülő, magas színvonalú állatorvos klinikai hálózatban látják el.
A biztosítás azokra a kutyákra és macskákra vonatkozik, amelyek rendelkeznek microchippel, szerződéskötéskor legalább 3 hónaposak és legfeljebb 6 évesek (Alap csomag) vagy 4 évesek (Prémium csomag), valamint minden szükséges oltással rendelkeznek és nincs sérülésük vagy nem bejelentett betegségük.
A biztosítás preventív beavatkozásokra nem alkalmas: az ivartalanítási és oltási költségeket nem fedezi. Pozitívum viszont, hogy például a benti cicáknál nagyobb baleseti kockázatú ivartalanítatlan, kijárós macskákra is köthető biztosítás, és az összeg sem változik. Jelenleg külföldi balesetekre a biztosítás nem vonatkozik. Jelenleg a biztosítás díja az alapcsomagban kutyákra 2390Ft, macskákra 2190Ft, prémium csomagban pedig kutyákra 4390Ft, macskákra 3990Ft havonta.


Az APRIL CEE Development alapítója és magyarországi vezetője, François Maresquier elmondta: „A házi kedvencek biztosításának lehetősége meghonosíthatja Magyarországon is a kisállattartás egészség-centrikusabb szemléletmódját. Nyugat-Európában a biztosítással rendelkező kutya-macska tulajdonosok többet törődnek kedvencük egészségével, ill. természetesnek tartják, hogy biztosítást kössenek rá. Az új szolgáltatás egy márlétező, nagy igényre ad választ elérhető áron, ezért a legóvatosabb becslések szerint is legalább10 000 új ügyfelet várunk már 2009-ben.”
Kíváncsian várjuk, hogy a magyar gazdik hogyan fogadják a terméket, a fejleményekről jövő évben beszámolunk.


Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License Man at work Themes
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 License.