Utcai cicainvázió

Hogyan lesz a macskából kóborállat, és miként válik belőle áldozat? Lássuk, mit tehetünk a macskák érdekében!

Magyarországon hárommillió macska él. A tavaszi párzási időszak után nyáron nagy fejtörést jelentenek a magánházak, és a panelépületek körül nyávogó kiscicák, akiknek szinte lehetetlen gazdát találni. A kóbor macskák pedig tovább szaporodnak...

Legyél Te is felelős állattartó!

Alapvetően a ház körüli macska jó célt szolgálna, hiszen a pincék, csűrök rágcsáló állatainak számát szinten tartanák. Az elszaporodott macskák miatt az állatokat etető állatbarátok tehetők felelőssé. A jól tartott macska ugyanis ivarképesebb, és ezért igazi természetes szelekcióról sem beszélhetünk. Van, hogy teli gyomorral a ház körüli macskák már a rágcsálókat meg sem fogják.

A macskák féléves koruk után már ivarérettek, így egy cicamamának 3 év alatt akár 200 utódja is születhet. Ezért az Orpheus Állatvédő Egyesület fontosnak tartja, hogy ki-ki a háza körül élő macskák ivartalanításáról az állatok védelme, a közegészségügyi normák miatt maga gondoskodjon.

Az állatok ivartalanítása az állatorvosok körében ma már rutin beavatkozás, altatásban végzik, így az állat nem érez fájdalmat. Vannak fogamzásgátlást segítő szerek, melyek szaporodást gátló céllal időszakosan adhatóak a ház körüli állatoknak. Ez is megoldást jelenthet a túlszaporodás megelőzésére. Érdeklődés esetén keresse fel a lakhelyéhez legközelebbi állatorvost, hogy a konkrét cselekvési tervet meg tudják beszélni.


Drasztikus megoldások


Vannak drasztikus esetek, amikor a sok házkörüli macskát az állatellenes lakótársak nem nézik jó szemmel. Előfordul, hogy ezek a lakosok mérgezett ételt szórnak le a kertbe, vagy puskával lelövik a kóbor egyedeket.

Ez a cselekmény a 2004. X. törvény értelmében állatkínzás, és a rendőrségi eljárás után két évig terjedő börtönt kaphat az elkövető. Az utcamacskák számát humánusan is csökkenteni lehet, például azzal, hogy az állatok táplálásával az állatokat etetők felhagynak, így a macska élelemszerzés miatt továbbáll. Az is megoldás lehet, ha az utcai macskatartás helyett a cicákat a lakásban vagy a házban tartják az állatkedvelők.


Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License Man at work Themes
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 License.