Miért szereti a macska a veszélyes, magas helyeket?

Minél magasabb egy fa vagy szekrény, annál jobb, mert akkor biztos helyről lehet vizsgálni a környezetben zajló eseményeket…

A macska kielégíthetetlen és teljesen érthető vágya, hogy magasra másszon és onnan figyelje környezetét - elvégre fára mászó, vadászó állat. Ezért egyáltalán nem csodálkozhatunk azon, hogy bent lakó cicánk - terebélyes fa híján - a szekrénysor tetején, az értékes csetreszek között éli ki mászószenvedélyét.

Mikor, hol jelenthet a mászás problémát?

Különösen a konyhában ügyeljünk kedvencünkre, hogy ne mászhasson fel a tűzhely forró lapjára, mert súlyos égési sérüléseket szerezhet. Egyébként sem higiénikus, hogy ott grasszál, ahol az ebédet készítjük. Ugyanakkor az, hogy itt készítjük elő eledelét nagyon vonzóvá teszi ezt a helyet számára. Ezért a nevelésnél legyünk következetesek, és ha nem akarjuk, hogy a munkapulton csücsülve figyelje a vacsora előkészítését, akkor mindig egy hangos „nem” kíséretében hessegessük el az asztalról. Ezzel persze veszélyeztetjük azt, hogy cicánk megorrol ránk egy kicsit, hiszen mint tudjuk, nagyon érzékeny lelke van, de inkább legyen kicsit sértődött, mint hogy lepörkölje bajuszát…

Mindennek tudatában se kergessünk hiú ábrándokat, mert cicánk bár lehet, hogy felfogja, nem akarjuk jelenlétét a konyhapulton és ezt tiszteletben is tartja, amíg jelen vagyunk, de amint elhagyjuk a helyiséget szétnéz az asztalon… Ezért jobb az óvatosság: vagy csukjuk ki macsekunkat a konyhából vagy gyerekzárral zárjuk le a tűzhelyet, amíg nem vagyunk otthon.

Mi lehet a megoldás?

Próbáljuk meg úgy átrendezni a lakást, hogy a veszélyes helyek nehezebben legyenek megközelíthetőek akrobata macskánk számára. Tegyünk vázákat és egyéb dísztárgyakat a szekrény tetejére, hogy útját álljuk. Persze némely macskát ez sem fog eltántorítani a szekrényen való császkálástól, ez esetben 2 dolgot tehetünk: vagy körömrágva figyeljük, hogyan lavírozik az értékes vázák között vagy olyan dísztárgyakat helyezünk el, amelyeket nem tud súlyával kibillenteni egyensúlyából. De le is szoktathatjuk a szekrény tetejéről vízipisztollyal, ezt ugyanis nem köti össze személyünkkel. A legjobban azonban akkor járunk - mi és a macska is - ha beszerzünk egy macskamászókát, amelyen kényére-kedvére mászkálhat.


Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License Man at work Themes
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 License.