Kell a macskának bolha és bélféreg?

Nemcsak kedvenceink vannak veszélyben, hanem a körülöttük élő emberek is megfertőződhetnek a bolhák által terjesztett vírusokkal. És akkor még nem szóltunk a férgek és rühatkák okozta csapásokról...


A macskák többsége bolhákkal fertőzött. Az élősködők jelenléte nem csak kellemetlen de veszélyes is, a vérszívással nyugtalanítják az állatot, nyálukkal pedig allergiát okozó fehérjét juttatnak a sebbe, amelynek viszkető, kellemetlen bőrgyulladás a következménye.

De nem csak állatainkat kínozzák, hanem az embernek is okozhatnak allergiás tüneteket. Ezen kívül a bolhák a májgyulladás és a gyermekbénulás vírusainak köztesgazdái, s e betegségeket csípésükkel szervezetünkbe juttatják.

Le a bolhákkal!

A bolhák elpusztítása nem elegendő csak az állaton, mivel a bolhapopuláció mindössze 5%-a él kifejlett bolhaként kedvencünkön. A maradék 95% az állat környezetében, fekvőhelyén, a lakásban pete, lárva és báb fejlődési alakokban található. A szőnyegben, bútorhuzatban lévő bolhalárvának bolhaürüléket kell fogyasztania fejlődéséhez.

Az orsóférgek belső paraziták, amelyek a kismacskák szervezetébe a szoptatás során a tejjel, vagy a környezetükbe kerülő, a fertőzött állatok bélsarában lévő petékkel juthatnak be. A férgek az állatok bélcsatornájában tovább fejlődnek: a matt szőrzet, a megnagyobbodott has és a fejletlenség utal a fertőzöttségre. Súlyos esetben idegrendszeri tünetek alakulhatnak ki, amelyeket elhullás követhet.

Az orsóférgek az emberre szintén veszélyesek, petéik a játszóterek homokjában is megtalálhatók! A fertőzött állattól a petéket az ember is "megkaphatja". A férgek a vándorlás helyétől függő tüneteket okoznak (láz, izom és izületi fájdalmak, máj- és tüdőgyulladás, allergia stb.).

Különösen a gyerekek vannak veszélyben, mivel kapcsolatuk az állatokkal igen szoros. Ezen kívül a hat éves kor alatti gyerekek 30%-a "eszik" földet, ezért így is felveheti az orsóféreg-petéket, melyekből a kialakult lárvák a szervezetben vándorolnak, és például a gyerek szemébe eljutva vakságot is okozhatnak.

A kampósférgesség ritkábban fordul elő, de szintén veszélyes az emberre! A bőrön át bejutó féreglárvák a bőr alatt vándorolnak tovább. Az emberi fertőződés során a bőrbe bejutó lárvák szintén vándorolnak, és hosszúkás rajzolatú, viszkető bőrgyulladást hoznak létre.


Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License Man at work Themes
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 License.