Kutya vagy gyerek?

Ha kisbaba érkezik a családba, ki kell toloncolnunk négylábúinkat? Állatorvosunk eloszlatja a tévhiteket és elmondja, mik a fontos teendők ebben a helyzetben.

Gyakran felvetett kérdés, hogy a kismamáknak kell-e tartaniuk a velük együtt élő állatoktól. Írtunk már a cicákról és a velük kapcsolatos toxoplazmózis-betegségről, így most nézzük meg, mi a helyzet a kutyákkal! Ha kisbaba érkezik a családba, ki kell toloncolnunk négylábúinkat?

A rossz tanácsok

Sajnos erre a kérdésre gyakran kapnak olyan válaszokat (jószívű tanácsokat) a leendő szülők, hogy "távolítsák el" őket, vagy durvábban fogalmazva "szabaduljanak meg" az állatoktól a terhesség idejére, illetve amíg a baba nagyobb nem lesz.

Nyilvánvalóan butaság ilyen tanácsot adni, hiszen normál körülmények között az emberekkel együtt élő állatok egyáltalán nem, vagy csak kezelhető mértékben jelentenek kockázatot az emberre nézve. Összehasonlításul sokkal komolyabb fertőzési veszélyt jelentenek a kismama számára azok az emberek, akik között naponta mozog (pl. tömegközlekedés során, munkahelyen, bevásárlóközpontokban).

Jobban kell figyelnünk!

Tehát nem kell száműznünk ebünket, kutya és gyerek jól megfér egymás mellet. Az alapvető higiénia betartása azonban nagyon fontos. Nem csak a személyi higiéniára, hanem az állatok egészségére is több figyelmet kell fordítani. Ez praktikusan azt jelenti, hogy az állatot a szokottnál gyakrabban érdemes állatorvosnak megmutatni, és a paraziták (külső és belső) elleni kezeléseket is érdemes gyakrabban végezni. Bármilyen betegségre utaló tünet jelentkezésekor (bágyadtság, étvágytalanság, hasmenés, hányás, tüsszögés, köhögés) haladéktalanul állatorvoshoz kell fordulni.

Séta után irány a fürdőbe!

Több gondot kell fordítani a kutya külsejére (tisztaságára) is. Például séták során a bokrok alatt bújkáló, "cserkelő" kutya talpára, szőrzetére kosz, piszok, bélsár tapadhat, és ezt hazaviszi. Séták után a lábvégek, a szőrzet átvizsgálása, tisztogatása, lemosása ill. nedves ruhával letörlése indokolt. Szükség esetén (erősebb szennyezettség) pedig egyszerűen meg kell fürdetni az állatot.

Ki az ágyból!

Ha a kutyus az ágyban alszik a gazdikkal, akkor azért arról már a gyermekáldás előtt érdemes leszoktatni. Egyszerűen azért, mert később nehezebb lesz, és a kisbabával egyszerre mégsem lehet a kutya egy ágyban. A leszoktatáshoz a fekvőhelyét érdemes "D.A.P." sprayvel befújni, amitől megnyugszik, és szeretni fogja az alvóhelyét. Kölyökkutya esetében hasznos lehet, ha egy nagyobb méretű plüss állatot kap "pótmamaként" a kosarába, amit ugyancsak befújtak a feromont tartalmazó sprayvel.


Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License Man at work Themes
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 License.