Hogy szüntesd meg a kutya kutyaszagát?

Fürdetéssel és a bunda ápolásával sokat javíthatunk a kutyaszagon.

A kutyának - egyéb állatnak is - van egyfajta jellegzetes szaga: a kutyaszag. Kölyök esetén ez lehet intenzívebb is. Ez azonban nem ok arra, hogy rendszeresen fürdessük, mert azzal a bőrt védő faggyúréteget mossuk le az állatról, ami miatt a bőr érzékenyebb lesz, és a kutyaszag még így sem tüntethető el (akinek kellemetlen a kutyaszag, ne tartson kutyát). Természetesen vannak esetek, amikor a kutya összekoszolja, beszennyezi magát, és ilyenkor bűzös, szagos lehet a bundája. Ilyenkor minden további nélkül meg lehet (kell) fürdetni, mert különben sokáig tart, mire ez a kellemetlen szag "lekopik" róla.

Mikor kell fürdetni a kutyát?

Nemegyszer kérdezik kutyások: milyen időközönként kell fürdetni a kutyát? Nos, alapvetően nem kell. Nincs "program", aminek alapján a fürdetést meg kell ejteni. Ha nem szennyezi be magát, a rendszeres fésülés, kefélés bőven elegendő. Ha pedig az elkoszolódás "kellő" mértéket ölt, akkor annyiszor kell fürdetni, ahányszor szükséges. Most, télvíz idején: latyakos, lucskos, sáros időben gyakrabban szükség lehet a lábak, hasi szőrzet lemosására. Nagyon fontos azonban, hogy a fürdetés, lemosás után szárítsuk meg az állat szőrzetét. Nem árt tudni, hogy a frissen fürdetett állat érzékenyebb a hidegre.

Hogyan ápoljuk a kutya bundáját?

A kutya szőrét ápolni kell, de ez nem feltétlenül jelent egyet a fürdetéssel. A hosszú szőrű, lakásban tartott ebeket gyakrabban kell (illetve lehet) ápolni, fürdetni is, nem beszélve a kényes szőrzetű (pl. yorkshire terrier) fajtákról, melyeket kiállítások előtt rendszeresen fürdetnek, olajoznak, csavargatják a szőrüket, stb. De ez utóbbi ápolás nem annyira az állat, sokkal inkább a kiállítási siker céljait szolgálja.Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License Man at work Themes
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 License.