Felelős állattartás mikrochippel

A mikrochip, illetve az általa hordozott kód az állatok legkorszerűbb és legbiztonságosabb azonosítója, amelyet az állatorvos ültet be a kutya bőre alá.

Évente több mint 10.000 házi kedvenc tűnik el Magyarországon. Sok gazdi keresi elveszett, elkóborolt kutyáját, és ugyanennyi elkóborolt kutyus keresi gazdáját. A villanyoszlopokra, buszmegállókba kirakott felhívásokat közzétevő, kutyájukat reménytelenül kereső gazdik és az ebrendészeti telepeken, menhelyeken gazdáikra váró kétségbeesett és sokszor szintén reménytelen helyzetben lévő kutyák problémáját feltétlen orvosolni szükséges.

Amellett, hogy minden gazdának a felelős állattartás legfontosabb ismérvei szerint lenne szükséges foglalkoznia, törődnie kedvencével, elengedhetetlen, hogy a kutyákat egyedi azonosításra alkalmas mikrochippel lássunk el, amennyiben ezt a tenyésztő még nem tette meg.

A mikrochip, illetve az általa hordozott kód az állatok legkorszerűbb és legbiztonságosabb azonosítója, amelyet az állatorvos ültet be a kutya bőre alá. A rizsszem méretű kapszulát az állat a későbbiek során nem észleli, semmilyen zavaró károsodást vagy problémát nem okoz. A chipben tárolt kódot bármelyik állatorvos le tudja olvasni, és a hozzá kapcsolódó adatbázissal gyakorlatilag azonnal azonosítja is a talált kutya gazdáját.

A mikrochipre utazás során is feltétlen szükség van. Az Európai Unió országaiba utazó állatok azonosításához az állatútlevél mellett kötelező a mikrochip megléte is. Ez a kötelezettség a kutyák mellett macskákra és vadászgörényekre is érvényes.


Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License Man at work Themes
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 License.