Duci a kutyám?

Európában egyre többen vannak a túlsúlyos és elhízott kutyák. A probléma előfordulási gyakorisága az utóbbi években drámai mértékben nőtt. Cselekednünk kell, amelyben segítségünkre lehet a testsúlykontroll program!

Európában egyre többen vannak a túlsúlyos és elhízott kutyák. A probléma előfordulási gyakorisága az utóbbi években drámai mértékben nőtt: becslések szerint az 1960-as és 1970-es években a kutyák 6-12%-a volt elhízott az USA-ban. Az Egyesült Államokban, Európában és Ausztráliában végzett újabb felmérések szerint ez az arány ma 25 és 40% között van.

Az elhízás, betegség!

Felismerték, hogy az elhízás betegség, amely drámai mértékben - akár több évvel is - csökkenti a kutya élettartamát és rontja annak életminőségét, emellett növeli a valószínűségét annak, hogy az állatnál más súlyos betegségek is kialakuljanak. Egy vizsgálatban, melynek során két kutyacsoport közül az egyik csoport állatai 25%-kal kevesebb táplálékot kaptak, összehasonlították a két csoport élettartamát. A korlátozott mennyiségű táplálékkal etetett kutyák átlagos élettartama több mint 15%-kal hosszabb volt, mint a kontroll ebeké. Emellett a korlátozott mennyiségű táplálékot kapott kutyákban az idült betegségek tünetei sokkal idősebb korban jelentkeztek.

A kezelések többsége diétából és a testmozgás növeléséből áll. A kutyatulajdonosok számára azonban nehézséget okoz ennek a betartása, elsősorban a kutya viselkedése, az életmóddal kapcsolatos tényezők, valamint azon hiedelem miatt, hogy az etetés a házikedvenc és gazdája közötti kötődés fontos eleme.

A kövérség egészségügyi kockázatai

Csökkent fizikai aktivitás

A kutyák életminőségét a túlsúly a mozgékonyság és az aktivitási szint csökkentése révén ronthatja, ami tovább nehezíti a súlyfelesleg leadását. A súlyfelesleg által a kutyára rótt plusz igénybevétel a következőket eredményezheti:
• A szív és a légzőszervrendszer nagyobb igénybevétele
• A tüdőfunkció romlása - a zsírtöbblet korlátozza a tüdő kapacitását, és nagyobb munkára készteti a rekeszizmot
• Csökkent hőtűrés - ez kellemetlen közérzethez vezet, és csökkentheti az állat fizikai aktivitásra való hajlandóságát

Ortopédiai rendellenességek

A túlsúly az izületek fokozott terhelése következtében nagymértékben növeli az osteoarthritis (ízületi gyulladás) kialakulásának veszélyét. Vizsgálatok bizonyítják, hogy már egy mérsékelt fokú súlycsökkenés is enyhítette a csípőízületi osteoarthritisben szenvedő kutyák hátulsó végtagi sántaságának mértékét. A túl nagy testsúlyt hordozó kutyák esetében ténylegesen a testsúly csökkentését tekintik az első számú kezelési lehetőségnek.

Cukorbetegség

Az elvégzett vizsgálatok eredményei szerint a cukorbetegségben szenvedő kutyák többsége elhízott. Kimutatták azt is, hogy elhízott cukorbeteg kutyákban nehéz elérni és fenntartani a megfelelő vércukorszintet.

Egyéb kockázatok

Kutyákban az elhízást a következő betegségekkel és állapotokkal is összefüggésbe hozták: osteoarthritis, szív- és légzőszervi betegségek, cukorbetegség, valamint fokozott műtéti és altatási kockázat.

Az elhízás okai

Az elhízás okai meglehetősen összetettek. Leggyakoribb oka az energia túlzott mennyiségben való felvétele vagy nem megfelelő felhasználása, ami energiafelesleget (pozitív energiamérleget) eredményez.

Az elhízás kialakulásához hozzájáruló tényezők:

• A kutyatulajdonos etetési szokásai: asztali ételmaradékok, jutalomfalatok, olcsó kutyaeledelek, az étkezések száma, a családtagoktól kapott plusz táplálék.
• A túlsúlyos kutyák gazdái sokszor maguk is túlsúlyosak.
• Érzelmi tényezők: a kutyatulajdonosok gyakran úgy gondolják, hogy "a táplálék szeretet", vagy bűntudatból etetik a kutyát. A túletetés gyakran a tulajdonos saját helyzetének az állatra történő kivetítése.

Az elhízás egyéb okai:

• Fajta (genetikai tényezők): elhízás leggyakrabban a következő kutyafajtákban fordul elő: Retriever, Beagle, Basset Hound, Cocker spániel, tacskó, skót juhászkutya, német juhász és terrierek.
• Ivartalanított kutyákban nagyobb valószínűséggel alakul ki elhízás.
• A háttérben meghúzódó betegségek: endokrinológiai rendellenességek és olyan állapotok, melyek esetén csökken az állat fizikai aktivitása, például osteoarthritis (ízületi gyulladás), légzőszervi betegségek, szív- és érrendszeri betegségek.
• Egyes gyógyszerek: progeszteronok, kortikoszteroidok, görcsellenes szerek.

A súlycsökkenés előnyei

• Az optimális testsúlyú kutyák hosszabb ideig élnek, mint elhízott társaik.
• Az ízületgyulladás, valamint a légzőszervi és szívbetegségek esetén a testsúly csökkentése az elsőként választandó kezelési lehetőség.
• Már 11%-os testsúlycsökkenés esetén enyhültek az ízületgyulladás klinikai tünetei.
• Már 10%-os testsúlycsökkenés esetén is nő a kutyák aktivitási szintje.
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License Man at work Themes
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 License.