A karomvágás tudománya - mikor kell a kutyának sürgős pedikűr?

Bemutatjuk, mikor szükséges a kutya körmét levágatni, illetve egy egyszerű tesztet is javaslunk, amivel minden gazdi eldöntheti, hogy aktuális-e már a beavatkozás.Hó elején bejelentkezünk a szokásos kozmetikai kezelésünkre és a kutyánknak is kérünk egy időpontot szőrszépítésre és pedikűrre. A karomvágás - úgy tűnik - már nem úri szokás, hanem fontos egészségügyi "beavatkozás". Eleinte azért kell vinnünk kutyusunkat, mert 3-4 hónapos koráig - míg minden védőoltást megkap, és befejeződik az immunizálás - nem ajánlott utcára engedni a fertőzések miatt. A szobaszőnyegtől és a cipőcsócsálástól pedig nem fog normálisan kopni a karma, ezért szükséges azt állatorvossal vagy kutyakozmetikussal eltávolíttatni.

Mikor kell vágatni?

Felnőtt korban is szükségessé válhat a karomvágás, ha a mancsok nem megfelelően zártak, vagy ha van a mellső és/vagy a hátsó lábak 5. ujján karom, ismertebb nevén farkaskarom, mivel az nem érinti a talajt. Ha valamelyik lábujj kifordul és nem szabályos (talajra merőleges) irányban növekszik, akkor szintén szükséges a karomvágás. Nem tud megfelelően kopni az idősebb, már kevesebbet mozgó ebek karma sem, így ők is karomvágást igényelnek.

Egy egyszerű karomteszt

Laikusként persze nem könnyű megállapítani, hogy mikor hosszú már a karom. Akkor kell a karmot vágatni, ha a standardállásba állított kutya karma már a talajra ér és a testsúlyt tartja. A normális, rendesen kopott karom sosem ér teljes felületével a talajra.

Én vághatom?

Mivel a karomban vérerek és idegek is találhatók, ezért jobb szakemberre bízni a műveletet. Természetesen mi is elsajátíthatjuk a karomvágás tudományát, de először azért érdemes állatorvos vagy kozmetikus segítségét kérni.


Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License Man at work Themes
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 License.